Van Boer tot Koffie

Aan een koffieplant groeien bessen. De bes bestaat uit 6 lagen: schil, vruchtvlees, pectinelaag, hoornschil, zilvervlies, boon. Er zitten twee bonen in elke bes. Om een kop koffie te zetten wordt er heel wat werk verzet.

 

 

pluk met de handDe koffieboeren in Oeganda die wij helpen zijn 'small holders'. Dat betekent dat zij gemiddeld 1 tot 2 hectare grond hebben. De plantages liggen in de bergen op een hoogte van 1700-2000 meter boven zeeniveau. De boeren plukken de bessen met de hand, machines zijn duur en de plantages zijn vaak niet bereikbaar met zwaar materieel. Door de klimaatverandering is het oogstseizoen steeds langer, dit geeft niet meer bessen aan een plant maar betekent dat de boer vaker moet plukken. Aan één tak hangen onrijpe en rijpe bessen. Best arbeidsintensief.

Na het plukken van de bessen worden de bessen direct naar de washingstations gebracht. Hier worden de bessen ontpulpt (verwijderen van schil en vruchtvlees) en vervolgens met de hand gecontroleert op defecten (beschadigde, aangevreten en onrijpe exemplaren worden verwijderd). Na dit sorteren worden de bessen gefermenteerd in water. Hierbij eten de van nature aanwezige bacteriën de plakkerige pectinelaag van de bes op. Dit proces neemt ca. 12 uur in beslag.

DroogtafelNa de fermentatie worden de pitten afgespoeld en nogmaals met de hand gecontroleerd op defecten. De pit bestaat uit een stevig laagje (parchment) met daarin twee koffieboontjes in een zilvervlies. Deze pitten worden vervolgens naar de coöperatie gebracht waar ze worden gedroogd op droogtafels. Het drogen duurt ongeveer een week (afhankelijk van het weer). Tijdens het drogen worden de pitten verplaatst van het laagste niveau van de tafel naar het hoogste niveau en worden regelmatig gekeerd om schimmel te voorkomen. Tijdens het keren en verplaatsen worden ze nogmaals gecontroleerd op defecten.

Na het drogen worden de pitten opgeslagen in zakken om te rusten (minimaal 2 weken). De parchment blijft er omheen zitten als natuurlijke bescherming. Wanneer de koffie is verkocht wordt de parchment verwijderd. We spreken van groene koffie (de kleur van de bonen is groenig). De groene koffie wordt verpakt in speciale plastic zakken zodat het vochtpercentage stabiel blijft. Om de plastic zak komt nog een jute zak. Deze geeft stevigheid en voorkomt vraat van knaagdieren (die houden niet van jute). Deze zakken worden balen genoemd en wegen 60Kg.

De balen gaan in een zeecontainer, er passen 275 balen in een 20ft container. De zeecontainer gaat op een vrachtwagen naar Mombasa (de haven van Kenia) een rit van ca. 1500km. In Mombassa gaat de container met een containerschip naar de haven Rotterdam, een tocht van ca. 13000 km. In Rotterdam gaat de container per vrachtwagen naar Diemen waar we de koffie opslaan en laten branden.

Na het branden wordt de koffie verpakt en is hij, na 7 dagen rijpen in de zak, klaar voor gebruik. Bewaar de koffie lucht en licht dicht op kamer temperatuur en maak de zak op binnen een week of twee. Een gesloten zak kwaliteitskoffie kun je ca. 3 maanden bewaren, na deze periode kun je de koffie nog prima drinken maar zal de smaak afnemen.

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.
© 2016 - 2020 Brandweerkoffie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel